Sada na víno

Sada na víno

Sada na víno může být užitečným dárkem pro každého milovníka vína. Co tyto sady obsahují a jak koupit kvalitní výrobek?

Proč jsou sady na víno tolik oblíbené?

Sady na víno jsou elegantní, praktické a vkusné. Neurazí nejen v rámci osobní roviny dárků, ale i v obchodní sféře, kde se používají i coby reklamní předměty.

Nejkvalitnější sady známých značek bývají ukryty v precizně zpracovaných krabičkách vyrobených ze dřeva či bambusu. K nejluxusnějším materiálům v této oblasti patří především mahagonové dřevo. Velmi luxusně působí i kufříky z pravé kůže.

Oblíbeným způsobem, jak zpracovat krabičku s vinařskými doplňky, je taktéž krabičku vytvarovat do podoby lahve. Někteří výrobci taktéž preferují řešení v podobě kulatých boxů. Výběr je ryze na vás a vašem osobním vkusu.

Jedná se tak o dokonalý reprezentativní dárek pro všechny milovníky vína. Na rozdíl přímo od samotné lahve vína je sada trvalou vzpomínkou. Chcete-li, aby si vás obdarovaný připomněl, kdykoli ochutná sklenku lahodného vína, nemůžete zvolit lépe.

Klikněte pro výběr

Co může taková sada obsahovat

Sada na víno obsahuje užitečné příslušenství, které pro snadné a bezpečné servírování využije každý vinař. U konkrétní sestavy závisí nejen na tom, jak vypadá na pohled, ale také jaké nástroje vlastně obsahuje, z jakého jsou materiálu a jak jsou celkově zpracované.

Nejmenší sady mohou být dvoudílné, pokročilé sety až devítidílné. Jednotlivé komponenty bývají většinou z nerezové oceli, využívá se také slitina zinku a případné detaily mohou být též dřevěné.

Od celkové kvality i počtu dílů se odvíjí také cena. Nejlevnější sady obsahující jen základní položky je možné pořídit už za několik set korun, luxusní sety s rozsáhlým vybavením však vyjdou i několik tisíc korun.

K těm nejběžnějším součástem dnes podávaných sad především patří:

Otvírák na víno

Již vzpomenutá kvalita je u otvíráku na víno zásadní. Materiál by neměl být příliš měkký, aby se spirála nedeformovala. Rovněž špička otvíráku musí být dostatečně ostrá, jinak korkovým uzávěrem lahve neprojde.

V klasických sadách na víno bývá dostupná obyčejná vývrtka, která je velmi jednoduchým nástrojem. Jde o spirálu, která se musí do uzávěru navrtat. Z hrdla lahve se korek vytahuje za použití fyzické síly.

Obdobně funguje i číšnická vývrtka, která však navíc obsahuje nožík. Pro domácí využití nůž není nezbytný, protože jím doma určitě disponujete a plastový chránič špuntu si seříznete sami. Číšnická vývrtka se jmenuje číšnická proto, že v restauračním provozu není na hledání nože čas, řešení ve stylu „dva v jednom“ je proto vrcholně praktické.

V luxusních sadách už bývá obsažen pákový otvírák. Jedná se o poměrně robustní nástroj. Jeho obsluha je velmi jednoduchá a víno s ním otevřete rychle a bezpečně. Lépe použitelný je například pro ženy.

Zátka

Nedopité víno je vhodné řádně uzavřít, původní uzávěr však již často nelze použít, korek není možné do hrdla vložit nazpět. Musíte si tedy poradit jinak. Uzavření je potřebné, zabráníme tím oxidaci vína, která má negativní vliv na chuť i aroma vína.

Vzduchotěsný uzávěr pomůže uchovat víno déle v původní kvalitě, jedná se proto o velmi užitečnou pomůcku, která je standardní součástí i levnějších sad na víno.

Většina uzávěrů dostupných v setu se vyrábí z nerezu, který působí velmi vkusně. Ozdobné vytvarování úchytu uzávěru pak dotváří celkový estetický dojem. Nerezové zátky mohou být vyrobeny taktéž v kombinaci se dřevem či korkem.

Vakuová pumpa/zátka

Vakuové pumpy jsou speciální nástroje, které odsají vzduch v lahvi. Stejně jako pečlivé použití zátky sledují jediný cíl: Zabránit tomu, aby víno po otevření degradovalo.

Pumpa se používá velmi jednoduše: Uzávěr vsunete do hrdla lahve. Následně k němu přitlačíte spodní část pumpy a stlačováním vypumpujete veškerý vzduch. Pakliže jste vše provedli správně, výrobci těchto šikovných pomůcek uvádějí, že jste své víno bezpečně uchránili na zhruba příští dva týdny.

Ačkoli se s vakuovými pumpami ještě stále setkáte, více už se v oblasti vinařství prosadily vakuové zátky. Ty fungují stejně jako pumpy. Mechanismus je však už součástí malého uzávěru na lahev. Vzduch se tak odstraní a víno se zároveň hned uzavře, aby si uchovalo nezměněné aroma.

Kroužek na ubrousek

Součástí kultivovaného stolování je taktéž látkový ubrousek. A právě v této chvíli přichází ke slovu další užitečný doplněk v podobě kroužku na ubrousek.

Abychom mohli ubrousek na stůl položit, aniž by byl nevzhledně zmačkaný, stačí ho upevnit elegantním kroužkem.

Kroužky bývají z různých materiálů včetně plastu či porcelánu, v rámci jednotného ladění však zpravidla v sadách pro vinaře najdete kroužky nerezové. Kov patří k těm jednoznačně nejluxusnějším materiálům, které vypadají dostatečně reprezentativně i u takto jednoduchého doplňku.

Nálevka

Nálevka na víno poslouží opět především k tomu, abychom mohli servírovat víno s grácií. Elegantně nazdobený stůl s ubrusem rozhodně nepůsobí dobře, pakliže je politý kapkami vína. Dobrým nehodám však nelze občas ani při veškeré snaze zabránit.

Nálevka na víno pak zajišťuje, aby k nim docházelo co nejméně. Má podobu malého trychtýřku, který se jednoduše vsune do hrdla lahve, čímž nám dolévání do sklenic usnadní. Současně díky ní nebudete vínem plýtvat, nápoj skutečně skončí ve sklenicích hostů, nikoli rozlitý po stole.

Ve výběru opět dominují především nerezové nálevky, které nejen plní svou funkci, ale umocňují i elegantní dojem, který je při podávání vína žádoucí. Jejich údržba je velmi jednoduchá, po použití stačí opláchnout.

Vinařský (odkapávací) kroužek

Jednoduchá pomůcka, která je ovšem maximálně efektivní, právě to je vinařský kroužek, jinak nazývaný též odkapávací. Zkušení someliéři jej dobře znají a velmi často používají, pokud tak tuto užitečnou drobnost nemáte, poohlédněte se, zda ji vámi vybraná sada na víno obsahuje.

Kroužek se umísťuje se na hrdlo lahve a brání tomu, aby tekutina stékala. Nepotřísníte si tak ubrus či další doplňky na stole a zabráníte i tomu, aby navíc pohledům hostů zůstala na odiv neesteticky ušpiněná lahev.

Rozměr opět především nerezových kroužků je univerzální a hodí se tak zpravidla na většinu běžných lahví.

Teploměr

Každé víno má doporučenou teplotu, při které je vhodné ho uchovávat, ale také podávat. Spoléhat na odhad už se nemusíte, pakliže si pořídíte teploměr.

Moderní digitální teploměry jsou velmi jednoduché, stačí je nasadit na láhev. Zároveň je můžeme označit za vysoce spolehlivé a rychlé. Údaj o teplotě lahve dokáží zobrazit již během 30 sekund. Naměřený údaj zobrazí ve stupních Celsia.

A co by vám vlastně měl teploměr ukázat?
  • Chystáte-li se servírovat šumivá vína nebo šampaňské, teplota by neměla přesáhnout 5 až 8 °C.
  • U bílých sladších a dezertních vín si můžete dovolit teplotu mezi 8 až 12 °C.
  • Suchá vína vyžadují o něco méně, konkrétně 9 až 11 °C.
  • S růžovými víny je potřeba teplotu zvýšit, měla by dosáhnout rozmezí mezi 10 a 13 °C.
  • Lehčí červená vína podáváme za teploty 12 až 15 °C.
  • Těžší červená vína naléváme hostům, pakliže se teplota pohybuje v rozmezí 15 a 18 °C.

Ořezávač fólie

Profesionálové se bez ořezávače fólie neobejdou a své místo tento nástroj najde zaručeně u každého vinařského fajnšmekra.

Hlavním důvodem, proč si pořídit speciální ořezávač, je bezpečnost. Ačkoli fólii, která chrání korek, lze sejmout i nožem, který má po ruce každý, použití této speciální pomůcky je mnohem bezpečnější.

Moderní nástroje na odstranění fólií jsou zpravidla vyrobeny z pochromovaného kovu, případně jejich povrch potažen plastem. Ořezávač jsou vybaveny vysoce kvalitní ocelovou čepelí, která je dostatečně ostrá. Fólii z hrdla lahve tak sejmete bez námahy.

Pokračujte

Další články