Müller Thurgau – základní informace, které byste o této odrůdě měli znát

Müller Thurgau – základní informace, které byste o této odrůdě měli znát

Müller Thurgau (MT) je dnes jednou z nejrozšířenějších odrůd u nás. Díky tomu, že dozrává poměrně brzo (již v první polovině září), daří se jí nejvíce v chladnějších vinařských oblastech. Jedná se o odrůdu s poměrně vysokou výnosností, tudíž není divu, že je dnes tak rozšířena a že vytlačila takové odrůdy, jako Sylvánské zelené nebo Neuburské. V České republice se pěstuje na cca 10% výměry vinic.

Historie

Pojďme však nejprve nahlédnout trošku do historie. Nemůžeme říct, že odrůda vznikla náhodou, ale i sám tvůrce Prof. Herrmann Müller žil v domnění, že je MT křížencem jiných odrůd, než tomu ve skutečnosti je. Botanik Prof. Müller po dobu svého působení ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu v Geisenheimu v Německu vyšlechtil přes 150 různých druhů semenáčů, se kterými se následně přestěhoval do Švýcarska. Zde jeden z jeho semenáčů (č. 58) natolik zaujal technika, který se rozhodl, že na něm bude dále pracovat a tím položil základy této odrůdy. Prof. Müller věřil, že tento semenáč vznikl křížením Ryzlinku rýnského (RR) se Sylvánským  zeleným, a proto se často víno uvádělo jako Riesling-Silvaner. Později však kolektiv pracovníků v Německém IfR Geilweilerhof genovou analýzou potvrdili, že se jedná o křížence Ryzlinku rýnského s Madlenkou královskou.

Název Müller Thurgau je složeninou jména pěstitele a oblasti, ze které pochází. Thurgau je jedním ze Švýcarských kantonů (autonomní oblast Švýcarska; region), který sousedí s Bodamským jezerem a leží tedy na severu této země.

Popis odrůdy

Jak jsme již nakousli v úvodu, jedná se o odrůdu, která není tolik náročná, poměrně brzo dozrává a má poměrně velkou výnosnost. Díky těmto vlastnostem je její obliba u vinařů veliká a to nejen u nás, ale i ve světě. Kromě Evropy se hojně pěstuje například i na Novém Zélandu nebo v USA.

Pravdou je, že zmiňované vlastnosti byly v historii mnohdy na škodu, protože se z MT často dělalo rychlé víno, zaměřené na masovou produkci a tím vznikala mnohdy plochá a nevýrazná vína. To se však dnes již mění a díky péči jednotlivých vinařů můžeme v rámci MT dostat velice příjemné víno, s nižším obsahem kyselin a s muškátovým aroma v pozadí. Pokud ve výsledném produktu cítíte tóny podobné Sauvignonu či ovoce jako broskev nebo meruňku, určitě tomu tak může být, zejména ve vhodných ročnících.

Pokud se vinař rozhodne Müller Thurgau nechat dozrát, dosáhnout vyšší cukernatosti a tím sníží jeho výnosnost, může docílit vína, které může konkurovat i odrůdám, které jsou mnohdy hodnoceny lépe. Müller Thurgau v pozdním sběru tak může mít výborné parametry. Vždy, jako u všeho, záleží na konkrétním vinaři a všech fázích procesu výroby finálního produktu.

MT je zároveň velmi vhodnou odrůdou pro tvorbu mladých vín. Pokud se víno správně technologicky zpracuje, může vzniknout skvělé, svěží víno s nižším obsahem alkoholu, přiměřeným obsahem kyselin a lehkými muškátovými tóny.

Základní charakteristika

  • Jemná muškátová chuť
  • Světlá barva s odstínem do zeleno-žluta
  • Svěží chuť a nízká acidita
  • Ovocná vůně, citrusové plody, muškát, černý rybíz, broskev, angrešt nebo i grapefruit
  • Pěstuje se na cca 10% výměry vinic v ČR
  • Do státní odrůdové knihy ČR zapsáno v roce 1941
  • Hrozen středně velký až velký
  • Válcovitý tvar hroznu
  • Bobule menší/střední, kulaté, zelenožluté, nemusí být stejné velikosti
  • Vysoká výnosnost
  • Rostlina snáší mrazy do -18 °C a po mrazech velice dobře regeneruje
  • Může být náchylný na plíseň révovou, padlí révové či při vydatných deštích na plíseň šedou. Často trpí černou skvrnitostí
  • Díky nižším nárokům na polohu je možné pěstovat i v okrajových oblastech
  • Půda by měla být hluboká, těžší, vápenitá, živná
  • Kvašení je vhodně v chladnějších podmínkách kolem 15-18 °C
  • MT se příliš nevyužívá k archivaci
  • Vhodné pro Cuvée (například s RV, VZ)

 

Další články