Modré víno skutečně existuje. Ve španělském Baskicku se podařilo několika studentům vyrobit víno s výrazně svěží modrou barvou, připomínající azurová pobřeží Španělska. Modré víno boří veškeré tradice a způsobilo tak revoluci ve výrobě vín, kdy umění vinařství nezná hranic a je možné naprosto vše.
Charakteristika
Barva vína přechází od světle modré zářivé barvy, přes sytě azurovou, až po nebesky modrou. Vůni má svěže ovocnou. Chuť je také výrazně ovocná, s tóny broskví, hroznů, jablka a vyniká zde výrazná kyselinka. Existují také jeho perlivé varianty, které jsou velmi oblíbené.
Hodí se k sýrům, těstovinám a pokrmům z rýže, jako je španělská paella či francouzské ratatouille. Je vhodné jej kombinovat i s mořskými plody, saláty, sladkými lehkými letními dezerty nebo se zmrzlinou.
Historie
První modré víno vzniklo v roce 2016 ve Španělském regionu Baskicko. Moderní firmu Gik Live!, která byla prvním vinařstvím prodávajícím modré víno vlastní 5 mladých studentů chemie. Ti se zaměřují na netradiční produkty a vyrábějí vína z různých barev, modré, oranžové, žluté, sytě červené i růžové. Vína si však stále zachovávají svou chuť, aniž by byly cítit chemické tóny. Hlavním odbytištěm firmy jsou USA a Francie, kde je tato nová forma vína velmi oblíbená. Barevná vína jsou vyvíjena pomocí moderních technologií ve spolupráci s Baskickou univerzitou, mají veškeré kontroly kvality a odpovídají předpisům EU týkajících se potravin.
Později modré víno včetně perlivých variant začala vyrábět další vinařství. Původním originálem však zůstává španělské víno Blue od Gik Live!. V Evropské Unii však nesmí být nazýváno vínem, protože podle standardů jeho barva neodpovídá tradičním odstínům barvy vína.
Modré víno se vyrábí tak, že se smíchá bílé víno s malým množstvím červeného a ještě před fermentací se přidají barviva přirozeně obsažená ve vinných slupkách, které se nazývají antokyany. K tomu se přidá trocha přírodního indiga, jehož výrazně modré pigmenty vytvoří ve víně modrou barvu. Na závěr pak nekalorická sladidla. Obsahuje malé množství alkoholu, jen 11,5 %. Chybějící cukr tak ve víně dále nekvasí a výsledkem je lehké víno se svěží kyselinkou, přecházející do ovocných tónů. Proto je skvělé pro lidi, kteří omezují cukr ve své potravě.
Modré víno Gik nemá označení původu, jelikož je vybíráno z různých vinic a různých odrůd celého Baskicka i Evropy. Jeho prodej začal v místní restauraci a po velké oblíbenosti hosty se tvůrci pustili do produkce po celém světě.
Další firmy, kterým se tento skvělý podnikatelský a inovativní nápad zalíbil, začaly vyrábět další varianty modrého vína. Vytvářejí také šumivá vína i modré destiláty typu prosecco. A s pomocí pigmentů i potravinářských barev další varianty, fialové, červené, růžové, ale i zlaté nebo zelené.
Zajímavosti
Modrému vínu se také říká „Vino Azul“.
Firma Gik Live!, která začala, jako první vyrábět modré víno razí filosofii „Jen si tak užívat“. Nedoporučuje k vínu žádná jídla a pravidla jeho pití. Je to svěží mladý originální styl, který vybízí k užívání si života a toho co nabízí. Bavit se na radostných party s přáteli a oslavách podle svého.
Modré víno díky tomu, že nemůže být klasifikováno jako víno, vytvořilo zcela novou kategorii alkoholu. Podle standardů se nejedná kvůli barvě ani o víno a kvůli nízkému obsahu alkoholu ani o destilát.
Tvůrci očekávali, že bude zdrojem mnoha kontroverzních názorů. Někteří jej označili za příliš sladké a jiní si zase stěžují na údajně umělou příchuť. To však nebrání modrému vínu směle zdolávat trh a získávat na oblíbenosti. Jeho úspěch mluví sám za sebe.
Jediným dalším druhem modrého alkoholu je Curaçao. Tento destilát má vyšší obsah alkoholu, 15 – 40% a je vyroben ze sušených slupek španělských hořkých pomerančů. Někteří španělští tradicionalisté jej považují za jediný možný alkoholický nápoj modré barvy. Jestli i Curaçao bylo částí inspirace tvůrců, se můžeme jenom domnívat.
V dnešní době je trendem návrat k přírodě a přírodním produktům. I když je indigo přírodním barvivem, modré víno jde však mimo hlavní proud a proto není nabízeno v restauracích. Je oblíbeno na večírcích a party nebo barech převážně u mladé generace.
Indigo je přírodní modré barvivo, které se získává z rostliny Indigo. Sušená rostlina prochází fermentací a následně zoxiduje do stavu, kdy pouští modrou barvu. Pochází z tropických oblastí Afriky a v minulosti se hojně používala jako přírodní barvivo k barvení látek. Stala se slavnou hlavně jako barvivo jeansů, které díky indigu získaly svůj typický ikonický vzhled. Dnes jsou již látky barveny umělými pigmenty.
Baskicko leží v kraji mezi Pyrenejemi a Biskajským zálivem a je to autonomní region Španělska s vlastním oficiálním jazykem Baskičtinou. Díky umístění mezi horami zde vládne příjemné klima, které napomáhá zrání skvělých hroznů na mnoha vinicích. Je to oblast méně navštěvovaná turisty, než více známé části Španělska. Najdete zde krásnou krajinu, starodávná města, nádherné pláže pobřeží Atlantského oceánu, klid a příjemné obyvatelstvo. Nejznámější vinařskou oblastí je La Rioja, produkující jedny z nejlepších španělských vín.
Jak si vychutnat modré víno
Modré víno se nalévá do vysoké vinné sklenice a před degustací je příjemné jej natočit proti slunci, abyste se mohli kochat jeho azurovou barvou.
U nás se modré víno od firmy Gik Live! zatím neprodává, ale můžete si je objednat přímo na stránkách firmy. Cena je 37 Eur za tři lahve. Menší množství objednat nelze.
Jeho obdoby vyrábějí také různé další světové firmy. V kamenných obchodech modré víno budete hledat stěží, spíše na internetu. Můžete vyzkoušet perlivá vína z dalších španělských vinařství, ale i z maďarské, německé nebo italské produkce. Je pouze otázkou času, než tuto díru na trhu objeví i česká vinařství. Nato si však budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Ceny zahraničních vín se v českých eshopech pohybují od 200 do 400 Kč.
V těchto vínech bývá obsažen cukr a chutnají také velmi ovocně. Na patře se vám rozjiskří tóny broskve, ananasu a jablek se svěží kyselinkou a lehkou vůní. Hodí se k nim také letní jídla, saláty, těstoviny, mořské plody, pokrmy z rýže, ryby a drůbeží maso, chuťovky i letní dezerty s ovocnými příchutěmi.
Modré víno je velmi mladý produkt a je určeno k přímé spotřebě, proto je nevhodné k archivaci.
Význam
Modré víno má význam jako revoluční tvorba vinařství ve zcela novém stylu. Boří tradice a vytváří si vlastní směr. Modrá barva představuje v psychologii pohyb, inovaci a nekonečno. Je spojena se změnami a tokem času. Symbolizuje také duchovno, čistotu a především krásu modrého nebe a hlavně moře. Právě moře je symbolem života v zemi jeho původu Španělsku. Přímořské národy jsou velmi spjaty se životem v moři, milují jeho svěží azurovou barvu a veškeré proměny jejích odstínů.
Hlavní myšlenkou projektu modrého vína byla obchodní strategie Blue Ocean, která je symbolem vytváření zcela nového produktu, nemajícího žádnou konkurenci. Tak pronikne firma velmi prudce a náhle na trh, čímž získá rychle velký kapitál a rozboří zažité představy o produktu.
Víno vytvářeli mladí lidé, kterým není ještě ani 30 let a proto je symbolem mládí, svěžesti, odvahy svět inovovat a měnit. Nestát v koutě, bořit zažité předsudky a představy. Ale hlavně si modré víno užít jak jeho krásnou barvu, tak vůni i chuť s přáteli nebo partnerem, při oslavě či romantické schůzce, jehož netradiční barva, hravost a zábavnost zboří všechny mantinely v konverzaci.