Samozřejmě, víno můžete pít z libovolné nádoby, která pojme nějakou tekutinu. Stejně jako kávu, pivo, whiskey, šťávu, vodu, mošt… Ve své podstatě se vlastně můžete vybodnout na jakoukoli nádobu a pít rovnou z lahve 🙂 Pokud pijete stylem nebo z důvodu, abyste se nad ránem vraceli domů rozcuchaní s pořádným bolehlavem, tak je to opravdu jedno.
Pokud si ale chcete víno opravdu vychutnat, tak i sklenice, ze které víno pijete hraje důležitou roli. Ve skutečnosti se tím zabývají i různé vědecké studie, které se snaží prokázat to, že některé skleničky na víno fungují lépe a některé hůře. Zároveň, že každá číše na víno je vhodná pro jiný druh.
Použitím správných sklenic tedy může zlepšovat chuť vína a nemusí vás to stát jmění (Tedy pokud nejste posedlí jako my. Pokud ano, určitě by vás mohly bavit broušené skleničky Swarovski.).
Důležitost správného výběru sklenice
A máme tady věděcký důkaz, který podporuje význam vhodného tvaru sklenice.
V roce 2015 skupina japonských vědců speciální kamerou zkoumala odpařování ethanolu v různých sklenicích. Jednalo se o významnou vědeckou skupinu, která prokázala, že různé tvary skla ovlivňují hustotu a směry, kterými se pára dostává ze sklenice. Proč na tom záleží? Tyto páry totiž k našim čichovým buňkám nesou aromata, která víno produkuje a která jsou důležitá i z pohledu navození příjemné atmosféry (více se můžete dozvědět v článku červené víno a zdraví). Aromatické sloučeniny jsou zároveň odpovědné za produkci naprosté většiny chutí, které se ve víně mísí.
Proč existuje tolik různých druhů sklenic na víno?
Je to jednoduché, každá sklenice se hodí pro jiný druh vína. To jaká se hodí kdy zjistíte buď tak, že vám poradí již někdo zkušenější nebo se vrhnete na dráhu testování 🙂
Někteří dokonce uvádí, že ani nezáleží na tom, zda sklenice má či nemá nožičku, že záleží především na tvaru nádoby (z již zmíněného důvodu v rámci přenášení aroma). Každopádně to je velice diskutabilní, určitě si totiž nechcete bílé víno zahřívat v dlaních. Takže tohle necháme jako vhozený ručník do ringu, my preferujeme s nožičkou.
Na obrázku níže, který jsme si vypůjčili na „těch internetech“ naleznete přehled základních tvarů sklenic na víno, které jsou léty prověřené.
Znáte takové ty sklenice, které dostanete na dovolené v řecku a „lejou“ vám tam nějaký produkt, kterému říkají víno, až po okraj? Ne tyto skleničky nejsou skleničkami na víno, jsou to „hipsterské“ skleničky, které opravdu nepodporují parádní zážitek z pití vína.
Sklenice na bílé víno
Bílé víno se většinou podává v menších sklenicích. Ty totiž:
- Zachovávají vůně květů
- Udržují chladnější teplotu
- Zvýrazňují kyselost vína
- Doručují více aromatu (i při nižších teplotách) díky tomu, že je víno blíže nosu
Všimněte si však, že plná bílá vína jako Chardonnay, White Rioja, odrůda Viognier nebo oranžová vína chutnají lépe z plnějších, větších sklenic. Ty totiž lépe zvýrazňují krémovou texturu vína.
Na obrázku níže jsou nejčastější typy sklenic na bílé víno. První typ je lepší pro udržení chladnější teploty vína. Druhý typ je lepší z pohledu udržení aromatu vína.
Sklenice na červené víno
Výběr správné sklenice na červené má hodně co do činění se zmírněním hořkosti nebo více kořenitých chutí. Tak, aby bylo pití vína co „nejplynulejší“.
Z dlouholetých zkušeností degustátoři zjistili, že pro co nejkvalitnější požitek z pití červeného vína, je vhodné využít sklenic se širším hrdlem. Zároveň nezapomínejte na to, že vzdálenost k samotnému vínu od okraje sklenice výrazně ovlivňuje to, co z vína cítíte.
Sklenice typu Bordeaux
Tento tvar sklenice je vhodný pro odvážnější, plná vína typu Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Alicante Bouschet nebo logicky různé typy Bordeaux.
- Dodává více aromatických látek
- Větší plocha umožňuje lépe odpařit ethanol
- Díky širšímu otevření je víno chutnější, jemnější
Sklenice typu Bourgogne
Jedná se o skvělou volbu pro lehčí, jemnější červená vína s jemným aroma. Velké kulaté číše pomáhají rozprostřít a snoubit veškerá aromata daného druhu. Tento typ vyzkoušejte například pro Pinot Noir, Gamay, Zweigelt, St. Laurent, Valpolicella nebo Nebbiolo!
Šumivá a dezertní vína
Nesmíme zapomínat ani na speciální vína. Například na šumivá či dezertní vína. Na obrázku níže můžete vidět vhodné typy. V pravé části vidíte malou sklenici s úzkým hrdlem, které zamezuje vypařování (jedná se o sklenici pro víno s vysokým obsahem alkoholu).
Co třeba univerzální sklenice na víno?
Ano, je tu pár výrobců (například Zalto nebo Gabriel-Glas), kteří nabízejí takzvané univerzální sklenice.
Jedná se o zajímavý nápad v případě, že chcete ušetřit místo či peněženku. Zároveň však tito výrobci nabízejí zajímavé produkty, se kterými víno nechutná víno vůbec špatně.
Pokud však pijete pouze určitý typ vína, například těžší červená vína, určitě by bylo dobré tomu uzpůsobit i vaše vybavení (sklenice typu Bordeaux).
Doufáme, že vám článek malinko rozšířil obzory v tom, že i sklenice může hrát významnou roli v chutí vína a že se vyplatí přemýšlet nad tím, do čeho vaše oblíbené víno nalejete. Na zdraví!