Charmat

Charmat

Pokud jste četli článek Šampaňské a šumivé víno: rozdíl, historie, základní informace, tak již určitě víte, že šumivé víno se vyrábí dvěma způsoby. Buď klasickou metodou (Méthode Champenoise), kdy dochází k druhotnému kvašení v lahvi nebo ekonomičtější metodou Charmat.

Jedná se o technologii, kdy k sekundárnímu kvašení dochází v tlakové nádobě, v ocelových tancích. Veškeré operace musejí probíhat v uzavřených tlakových okruzích a to z toho důvodu, aby CO2 z vína neunikl.

Jak již bylo zmíněno výše, jedná se o ekonomičtější metodu, která umožňuje výrazně vyšší objem produkce. Finálním produktem jsou nejčastěji lehká, jemně šumivá vína. Určitě však tuto metodu nehledejte u zpracování odrůd Pinot noir nebo Chardonnay.

Metoda byla patentována v roce 1895 Italem Federicem Martinottim, avšak téměř „k dokonalosti“ byla posunuta Eugenem Charmatem v roce 1907. V zahraničí se můžete setkat i s označením cuve close, metodo Italiano nebo tank method.

Pokud vás zajímá více o šumivých vínech, sektech, šampaňském, tak určitě zavítejte do článku výše, jelikož se z něj dozvíte opravdu vše podstatné.

 

Další články